Wednesday, April 14, 2010



SINGGANG IKAN TONGKOL/ AYE

INGREDIENTS:

1 ekor ikan tongkol/aye..potong kecil dan bersihkan
3 ulas bawang putih dimayang
2 cm lengkuas.............]dihiris nipis
2 cm kunyit hidup........]
5 keping asam keping/gelugor
garam
ciliapi..ikut suka [buangkan tangkai]

METHODS (MICROWAVE):

1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk kaca tahan panas dan tutup mangkuk itu.
2. Masukkan dalam microwave dan setkan HIGH selama 20 minit.
3. Keluarkan dan masukkan ciliapi.

METHODS ( NORMAL ):

1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan biarkan sehingga mendideh.
2. Rasakan garam dan masukkan ciliapi.
3. Hidangkan.






UDANG PEPPER
 
INGREDIENTS:

500 gm udang size L - gaul garam n blackpepper or white pepper
3 ulas bawang putih - tumbuk / ketuk
3 biji cili merah tumbuk kasar
3 sudu teh jus limau kasturi
sedikit daun sup untuk hiasan - boleh hiris

METHODS:
 
1.                   Panaskan minyak, tumis kan bawang putih.
2.                   Masukkan cili tumbuk, udang, jus limau kasturi,
3.                   Kacau sehingga udang kemerahan.
4.                   Masukkan daun sup
5.                   Hidangkan.






 


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update