Sunday, February 13, 2011

Home » » Hukum meraikan hari Valentine

Hukum meraikan hari Valentine

Tiada kekeliruan hukum dalam isu hari Valentine, kerana ia jelas amalan agama lain. Hukumnya adalah haram kerana sambutan ini mengandungi unsur-unsur dan elemen kepercayaan agama lain, di samping pelbagai perkara sampingan yang membawa kepada perbuatan maksiat dan bercanggah dengan Islam.

Abu Daud meriwayatkan sebuah hadis bermaksud, “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia termasuk dalam kaum tersebut”.

Al-Bukhari dan Muslim juga menyebut, Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa mengamalkan perkara bukan daripada amalan kami maka ia ditolak”. Sehubungan itu Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia juga memutuskan, sambutan Hari Valentine ini adalah dilarang.

Ustaz Zaidi berkata, Hari Valentine, kadang-kadang dirancang muda-mudi sebagai program yang menghalalkan pergaulan tanpa batas antara lelaki dan perempuan.

“Bila kita sudah tahu hukumnya haram, mengapa masih ada yang ghairah menganjurkan majlis dengan tema sebegini (menghargai kekasih dan berkorban untuk kekasih). Haram tetap haram, ia tidak boleh menjadi halal,” katanya.

Sementara itu, beliau menggesa pihak berwajib agama proaktif dalam menjalankan aktiviti khidmat nasihat dan pencegahan mungkar sebagaimana dilakukan kebanyakan negeri ketika sambutan tahun baru. Hanya usaha bersepadu pelbagai agensi dan badan bukan kerajaan mampu mencegah aktiviti sebegini.

“Kita mahu pihak berwajib agama pantau sebelum tiba Valentine. Kita buat semua ini sebab bimbang bila tiba hari kekasih, mereka (remaja) menjadikannya sebagai hari memadu kasih sehingga mengakibatkan hamil luar nikah dan pengguguran bayi,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update