Wednesday, June 16, 2010

Home » » Panduan dan langkah langkah untuk Mendapat Bayi yang sihat

Panduan dan langkah langkah untuk Mendapat Bayi yang sihat http://www.voagno.org/Portals/20/Pregnant%20female.jpgPersediaan rohani
Melakukan solat sunat seperti sujud syukur, solat hajat, amalan surah pilihan (surah Luqman, surah Yusuf dan Surah Maryam) amalan berdoa,bertaubat,hadiri majlis ilmu, banyakkan selawat, jauhkan diri dari perkara maksiat,membaca bahan bahan berfaedah,mengeluarkan perkataan yang positif (jangan mengumpat lah)

Kefahaman perubahan Fizikal
Suami perlu memahami perubahan yang dialami oleh isteri hamil. Berikan kasih sayang,dorongan ,motivasi dan bersabar dengan isteri. Banyak membaca tentang kehamilan untuk mendapat panduan panduan untuk menangani masalah masalah yang timbul sepanjang tempoh itu.

Menjaga kesihatan
Ikuti pemeriksaan dan rawatan berkala. Dapatkan nasihat daripada pakar tentang panduan kesihatan kehamilan.

Amalkan Pemakanan seimbang

Amalkan makanan yang seimbang. Zat zat makanan membantu pertumbuhan janin yang baik

Melakukan Senaman
Senaman ringan seperti berjalan kaki memudahkan proses bersalin. Elakkan melakukan kerja kerja yang berat.

Ilmu pengetahuan
Perbanyakkan membaca buku buku tentang kekeluargaan dan keibubapaan. Ini boleh memberi keyakinan kepada anda dalam menempuhi alam baru untuk menerima orang baru

Perancangan Kewangan
Mulakan amalan menyimpan dan elakkan berhutang.Dalam tempoh ini anda bayak  memerlukan wang untuk perbelanjaan pemeriksaan,rawatan,bersalin dan keperluan bayi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update