Sunday, December 26, 2010

Home » » Belah perut buaya disyaki baham imam

Belah perut buaya disyaki baham imamSAMARAHAN: Seekor buaya yang dikatakan membaham imam Kampung Roban, Kota Samarahan, beberapa hari lalu, menjadi tumpuan sekumpulan penduduk kampung yang membelah perut dan melapah reptilia itu, semalam.

Dalam kejadian Sabtu lalu, mangsa, Sidi Samad, 66, dibaham buaya ketika menjala udang bersendirian dengan menaiki perahu di Sungai Samarahan, kira-kira 25 meter dari rumahnya, pada jam 6.40 pagi.

Buaya yang dianggarkan sepanjang hampir enam meter itu dikatakan membaham bahagian pinggang mangsa.
Kehilangan Sidi hanya disedari isterinya Dayang Salha Awang Sharul, 64, selepas suaminya tidak pulang ke rumah kira-kira jam 10 pagi, hari kejadian.
Beberapa penduduk yang berada di tempat kejadian, turut melihat mangsa bergelut sebelum dilambung dan dihempas tiga kali oleh reptilia ganas yang kemudian menghilangkan diri di tengah-tengah sungai.

Difahamkan, beberapa penduduk kampung dilihat turun ke sungai menaiki bot dan turut membawa senapang patah, manakala ada yang melaungkan azan di tengah sungai sambil menurunkan mata kail besar yang kemudian dihanyutkan. Beberapa ahli keluarga mangsa turut membaca surah Yassin berdekatan lokasi kejadian.

Isnin lalu, selepas operasi mencari sebahagian lagi anggota badan milik mangsa serangan buaya, Sidi Samad, 66, di Sungai Samarahan, dekat Kampung Reban, di sini sejak Isnin lalu, gagal menemui sebarang petunjuk, seorang bomoh buaya terkenal di Simunjan di bahagian ini, menawar diri untuk membantu keluarga mangsa ‘mendapatkan semula’ anggota berkenaan.

Bomoh berkenaan, Chik Lebai Inu, 80, dikatakan berpengalaman dalam bidang berkenaan dan pernah menangkap beberapa buaya yang mengganas sebelum ini.

Ia termasuk menangkap buaya yang membaham seorang kanak-kanak berusia 11 tahun dari rumah Panjang Benat, Simunjan pada 2002 dan kejayaan itu berjaya mendapat liputan meluas media tempatan dan luar negara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update