Monday, January 24, 2011

Home » » Sikap lemah-lembut mampu melembutkan hati suami

Sikap lemah-lembut mampu melembutkan hati suamiKUALA LUMPUR: Golongan isteri dinasihatkan bersikap lemah-lembut terhadap suami masing-masing kerana ia ‘senjata’ sebenar yang mampu melembutkan hati pasangan dan mendapat apa yang diingini mereka, bukannya dengan kekasaran kerana lelaki mudah tewas dengan kelembutan.

Penceramah terkemuka dan pakar motivasi, Datuk Mohd Zawawi Yusoh berkata, berlawan dan bermusuh dengan suami tidak akan memberi kebaikan, manfaat atau kemenangan kepada isteri, sebaliknya mereka hanya akan kecundang apabila bersikap kasar kepada pasangan hidup.


Beliau berkata, isteri wajib taat pada suami, maka secara langsung perlu menghormati suami dan melayannya secara lembut, serta menjadikan acuan Islam sebagai rujukan demi kebahagiaan kehidupan berumahtangga.

“Golongan wanita akan dilihat hebat kerana menundukkan lelaki atau suami tetapi mereka dilihat hebat jika berjaya mendidik anak dengan sempurna menjadi insan berguna,” katanya ketika dihubungi semalam.


Beliau merujuk kepada laporan muka depan Metro Ahad semalam mengenai nasib seorang suami, hanya mahu dikenali sebagai Razman, 30, apabila isteri yang dikahwini atas dasar cinta bersikap ala samseng kerana sering mengungkapkan perkataan sumpah seranah seperti babi, bodoh, tolol, pergi jahanam dan pergi mampus terhadap suaminya.

Bukan saja suami, keluarga suami turut menerima nasib sama, malah sepanjang setahun tempoh perkahwinan, lebih 10 kali isterinya meminta cerai selepas memulakan pergaduhan dengan alasan si suami lambat mengangkat panggilan telefon dan membalas SMS dihantarnya, selain barangan peribadi termasuk hak milik syarikat tempat si suami bekerja, dirosakkan isterinya itu.


Paling memilukan si suami, pernah satu ketika dikejutkan isterinya daripada tidur dengan menggunakan kaki.

Mohd Zawawi berkata, masalah baran isteri jarang diperkatakan kerana ia selalunya membabitkan lelaki yang mempunyai ego yang tinggi tetapi baran isteri boleh berpunca daripada beberapa sebab antaranya penyakit psikologi serta hilang sabar selepas melalui proses perkahwinan bersama suami.


Katanya, ibu bapa juga tidak disaran mewariskan kedegilan atau dengan kata lain, mengajar’ anak perempuan mereka mengamalkan tradisi hendak menang serta menguasai suami terutama menggunakan cara salah seperti ubat guna-guna atau ‘air penawar’.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update