Sunday, April 11, 2010

Home » » Nasihat Mencari Teman

Nasihat Mencari Teman 
Al-Qamah pernah memberikan wasiat kepada puteranya...dan ia berkata..
 

"Hai anakku, ........
Jikalau engkau merasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka pilihlah yang mempunyai sifat-sifat ini, 

Jikalau engkau melayaninya, ia suka melindungimu,
Jikalau engkau bersahabat dengan dia, ia akan merupakan hiasan bagi dirimu dan
jikalau engkau dalam keadaan kekurangan nafkah, ia gemar pula mencukupi kekuranganmu...."


 

Islam menggalakkan kita memilih sahabat dari kalangan mereka yang mempunyai tahap keimanan dan ketakwaan kepada Allah yang tinggi...dalam sebuah hadis ada mengatakan... " Pilihlah sahabat yang apabila kita meminta bantuan..dia akan memberikan jasa baiknya dengan rasa terharu....dan jika ia mengetahui keaiban diri kita..dia akan berusaha untuk menutupnya"..
 

Dan juga...pilihlah sahabat yang apabila kita diam...dia akan menyapa kita terlebih dahulu.... dan seorang sahabat sejati akan meringankan kesusahan yang kita alami... dan menghiburkan hati kita apabila kita dilanda kesedihan.....
 

Pesanan Al-Qamah pada puteranya ....  Hai anakku...    jikalau engkau merasa perlu untuk bersahabat...pilihlah di kalangan mereka yang apabila engkau berkata-kata, dia akan menegur dirimu apabila kata-katamu itu tidak benar...jikalau engkau berselisih paham dengannya...ia akan mengalah untuk kepentinganmu.."
 

Saiyidina Ali  kw pernah berkata..
"Saudaramu yang sebenar-benarnya ialah orang yang ada di sampingmu..Ia suka menerjunkan dirinya sendiri dalam bahaya demi untuk kemanfaatan dirimu...."
 

Dalam hal bersahabat ini juga....ada di ceritakan mengenai  Luqman dan anaknya... kata Luqman.. " Hai anakku, duduklah rapat-rapat dengan para alim ulama,  eratkanlah dirimu dengan kedua lututnya, kerana hati nurani itu dapat hidup dengan adanya hikmat sebagaimana hidupnya bumi yang mati dengan sebab adanya hujan yang lebat"
 

Dalam pergaulan seharian kita, sahabat-sahabat adalah penting... namun begitu,  adakah sahabat sedemikian rupa akan atau telah kita temui pada masa ini?  Insyaallah, sama-samalah kita perbaiki diri....  moga-moga...  kita akan menjadi sahabat yang sejati...yang dicintai.....dan dikasihi....aminn.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update