Saturday, May 22, 2010

Home » » JANGAN JADI PEMANDU POMPUAN YANG MENYUSAHKAN...

JANGAN JADI PEMANDU POMPUAN YANG MENYUSAHKAN...


dah lama aku nak n3 tentang kisah yang tak berapa sedap untuk aku story ni... aku nie bukanlah terror sangat bab jalan raya ni, dan yang paling penting seploh sen pun aku tak berniat yang tunjuk terror... sekadar nak bangkitkan keinsafan kita bersama.. kepada yang terasa dengan n3 aku, terkecik ati ataupun menimbulkan rasa geram kat sanubari tu.... aku mintak maaf dan ampon okay...


alkisahnye, pada suatu pagi yang mendung, maka menujulah aku ketempat kerja bersama avanza hijau kesayanganku.... lepas menghantar anak2 ke rumah pengasuh, maka seperti biasa aku meneruskan perjalanan ke tempat kerja melalui jalan yang biasa aku lalui... radio sinar fm mula memutarkan lagu2 yang membuatkan aku bergoyangan keseorangan...hehe...pagi2 kalau x dengar celoteh halim othman, dj kesukaan ramai, memang tak sah... dalam duk syok2 layan lagu...tiba2 ada seekor kancil sedang mengambil angin pagi agaknya... apa yang dapat kurasakan kereta itu bergerak sendiri tanpa ada kaki yang menekan pedal minyaknye...dahlah terkemut2 kat lorong kanan!!! aku dengan selambernye memotong kereta beliau mengikut lorong kiri...dalam pemotongan itu, sempatlah aku menjeling manja kearah kereta beliau,ooooooo...... patutlah slow, mak cik rupanyer......


berdesup keretanya aku potong, dalam agak2  500 meter di depan aku lihat cermin pandang belakangku... makcik tadi masih dilorong yang sama... hehe... senyum manja aku sendirian...



dalam 10 minit selepas itu... aku makin tiba di tempat kerja ku.. dalam bandar,keadaan penuh sesak.. semua berkejar2 menghambat masa, maklumlah dah dekat jam 8.00 pagi... hampir kat taffic light kat bandar kuantan.. berderet kereta kat situ... fuuuuuh....dah sah2 aku lambat hari nie... sementara menunggu lampu hijau, sekali lagi aku tiba2 terkejut beruk dengan sekor kenari.... dari tepi aku, dia mula menyucuk nyucuk kereta viva kat depanku... dah macam tak sabar2 beliau nak melepasi traffic light tu... sekali lagi aku menjeling manja kearah kereta kenari merah tu....sekali lagi aku terkejut.....cik kak bedah rupanye..... dah.... sekali lagi dia mula menggerak-gerakkan keretanya... sah2 tuan empunya viva kat depanku, meluat2...hehe..sekali lagi aku tersenyum sendirian...
lampu bertukar hijau,,, wah...viva x kasi can langsung kat kenari tadi.... dah macam hilang arah aku tengok kenari si pencucuk tue... hehe.....aku dengan tenangnye  membenarkan kereta tadi masuk ke lorong yang betul.... aku harap dia tak perlulah hilang sabar lagi asyik menjolok dan mencucuk kereta orang lagi...

apa yang jadi selepas itu...... korang tentu boleh bayangkan perasaan aku apabila cik kak yang kubenarkan berada di depanku tadi. (yang sebelum ini seolah2 laju dan nak cepat) sebenarnya memandu mangalahkan kura2... ya allah kali nie aku sendiri hilang sabar....nak potong tak boleh, kereta penuh bersusun, terus terang kalau tadi aku tersenyum sendirian, kali nie aku menyumpah2 sendirian...
pengakhiran nya... aku terlambat dan punch card aku dah bertukar colour!!!  heee benci!!!!

ha...korang, dua2 kisah yang aku paparkan nie, berkaitan dengan makcik2, cik kak2 kita.... patutlah lelaki selalu marah bila berdepan dengan kerenah pemandu pompuan kita nie... moral of the story, kepada kak2, makcik2 sekalian, janganlah terlalu mengikut perasaan semasa memandu kelak menyusahkan orang lain... sekali kita x ikut law, beribu2 sumpah seranah yang keluar dari mulut orang... hidup dengan sumpahan orang xde gunanye... ingatlah kalau aku juga pemandu pompuan yang boleh merasai kemenyampahan yang melampau nie, apalagi golongan lelaki yang amat mementingkan keselamatan di jalanan... tak heran lah kalau ramai pompuan2 kat luar sana yang terlibat dengan kemalangan, malah ada juga yang menjadi  PENCETUS kemalangan NGERI.... WALLAHUALLAM....

4 comments:

amar haziq said...

org perempuan bawak kereta..kadang2 bahaye
tp ade je lelaki yg tak terer bwk kereta..huhu

jenguk2 lah blog saya;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

Kazaztan Team said...

saya setuju dgn makcik2 & cik kak2 yang memandu mcm tu...sungguh tdk bagus...ttp saya agak tdk bersetuju dgn golongan lelaki yang amat mementingkan keselamatan di jalanan...dr pengalaman saya byk yg glg nie tdk sabar...

HAR said...

se lagi lisa,pok cik2! keluar dari simpang kang main lagi berani..lps tu jer bawok kete mcm semuttt!!! sakit gok hati jumpa org mcm ni!!

gabanMorka said...

driver perempuan suke brek mengejut. dalam 1 kes, brek mengejut sebab nak tegor membernye di tepi jalan..panas orang belakang yg follow

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update