Thursday, September 15, 2011

Home » » Jangan Takut Melakukan Kesilapan

Jangan Takut Melakukan Kesilapan
Ini adalah cerita tentang seorang saintis penyelidikan terkenal yang telah membuat beberapa penemuan perubatan yang sangat penting. Beliau sedang ditemuramah oleh wartawan akhbar yang bertanya kepadanya mengapa dia fikir dia mampu untuk menjadi lebih kreatif daripada orang biasa. Apa yang telah membuatkan beliau berjaya seperti sekarang?

Beliau menjawab bahawa, pada pendapatnya, ia semua datang dari pengalaman dengan ibunya yang berlaku ketika beliau berusia kira-kira dua tahun. Beliau telah cuba untuk mengeluarkan sebotol susu dari peti sejuk tetapi dia hilang cengkaman pada botol licin dan jatuh, menumpahkan kandungannya seluruh lantai dapur - umpama laut yang dipenuhi susu!

Apabila ibunya datang ke dapur, ibunya terkejut tetapi bukan menjerit kepadanya, memberinya kuliah, atau menghukum dia, dia berkata, " Saya jarang melihat lopak besar daripada susu . Apapun, kerosakan telah dilakukan. Adakah anda ingin bermain di dalam susu untuk beberapa minit sebelum kita bersihkan? ." Kemudian kami bermain dengan susu yang tumpah itu. Selepas beberapa minit, ibunya berkata, "Anda tahu, apabila anda membuat keadaan kucar-kacir seperti ini, akhirnya anda perlu membersihkan dan memulihkan segala-galanya kepada asal. Jadi, bagaimana anda ingin untuk berbuat demikian? Kita boleh menggunakan span, tuala atau lap. Yang mana anda pilih? "Beliau memilih span dan bersama-sama mereka dibersihkan sehingga susu yang tertumpah. 

Ibunya kemudian berkata, "Anda tahu, apa yang kita ada di sini adalah percubaan yang gagal dalam cara berkesan membawa sebotol susu yang besar dengan dua tangan yang kecil. Marilah kita ke halaman belakang rumah dan mengisi botol dengan air dan lihat jika anda boleh menemui satu cara untuk membawa ia tanpa menjatuhkan ia. " Budak kecil itu belajar bahawa jika dia menggenggam botol di bahagian atas berhampiran bibir dengan kedua-dua belah tangan, dia boleh membawa tanpa menjatuhkan.

Apakah pelajaran yang indah! Saintis terkemuka ini kemudian mengatakan bahawa setelah peristiwa itu dia tahu dia tidak perlu takut untuk membuat kesilapan. Sebaliknya, beliau mengetahui bahawa kesilapan hanya peluang untuk mempelajari sesuatu yang baru. Walaupun percubaan "tidak berjaya," biasanya kita mempelajari sesuatu yang lebih bernilai daripadanya. Melakukan kesilapan, anda akan belajar daripada mereka. . . . tetapi tidak harus atau boleh mengulangi kesilapan yang sama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friend Update